Czytelnia

  • Alergie pokarmowe
    Alergie pokarmowe Wiele uwagi poświęca się alergiom pokarmowym u niemowląt i dzieci, jednak pamiętajmy, że reakcja nadwrażliwości na pokarm może wystąpić w każdym wieku. Okazuje się, że alergia czy też nadwrażliwość na pokarmy u osób dorosłych staje się zjawiskiem coraz powszechniejszym. Należy odróżnić alergie pokarmową od reakcji nadwrażliwości na pokarm, która obejmuje wszystkie niepożądane reakcje Czytaj Więcej
  • Zawód dietetyk
    Zawód dietetyk cieszy się ogromnym zainteresowaniem i zaufaniem w krajach Unii Europejskiej czy w Stanach Zjednoczonych, wręcz zawód ten uznaje się za prestiżowy. Niczym zaskakującym jest posiadanie swojego osobistego dietetyka przez gwiazdy telewizji czy showbiznesu. W ostatnim czasie także i w Polsce profesja ta przybiera na znaczeniu, choćby z uwagi na wzrastającą zapadalność na choroby Czytaj Więcej
  • Nie taki trudny orzech do zgryzienia, jeśli
    Czy wiesz, że…. Nie taki trudny orzech do zgryzienia, jeśli… Zalecenia diety śródziemnomorskiej mówią o codziennym spożywaniu 30 g orzechów. Tymczasem, jeśli decydujemy się na orzechy to konsumujemy je w ilościach znacznie przekraczających rekomendowaną ilość. A niestety orzechy pomimo mnóstwa zalet należą do wysokokalorycznych przekąsek. Poszczególne gatunki orzechów różnią się wartością odżywczą (Tabela 1). Orzechy Czytaj Więcej
  • Czy istnieje idealna dieta redukująca masę ciała ?
    Czy istnieje idealna dieta redukująca masę ciała? Obserwowany wzrost liczby osób z nadwagą, czy otyłością powoduje zwiększone zainteresowanie skutecznymi sposobami redukcji masy ciała. Tytuły artykułów prasowych i internetowych poświęconych tematyce odchudzania obiecują szybkie efekty w bardzo krótkim czasie. Odpowiadają zatem na potrzeby osób chcących najczęściej właśnie teraz, przed sezonem urlopowym, „wysmuklić” sylwetkę. Tak jest na Czytaj Więcej
  • Dlaczego warto zapobiegać otyłości ?
    Równolegle z rozwojem społeczno – gospodarczym poprawiały się warunki bytowe ludności, także z uboższych warstw, wzrastało spożycie żywności i poprawiła jej jakość. Większa podaż produktów żywnościowych stworzyła możliwość dostarczenia organizmowi większej liczby składników odżywczych, ale niestety także nadmiernej ilości tłuszczu, soli i cukrów prostych. Ogółem gęstość energetyczna diety mieszkańców globu wzrosła. Jednocześnie wszechobecna mechanizacja i Czytaj Więcej
  • Jak można ocenić stan odżywienia osoby w wieku podeszłym?
    Ocena stanu odżywienia każdego pacjenta, a szczególnie tego w wieku podeszłym powinna być elementem oceny stanu zdrowia. Możemy jednak spróbować samodzielnie ocenić swój stan odżywienia uważniej obserwując swój organizm. Jakie syndromy możemy uznać za niepokojące? Chudnięcie jest zjawiskiem pozytywnym w przypadku osób z nadwagą i otyłością, natomiast staje się niepokojącym sygnałem u osób szczupłych, dotychczas Czytaj Więcej
  • Czynniki wpływające na stan odżywienia osoby starszej.
    Starzenie się jest procesem niezwykle złożonym, uwarunkowanym zarówno przez geny jak i czynniki środowiskowe, takie jak dieta, warunki społeczno – ekonomiczne, stres. Procesowi starzenia się towarzyszą zmiany inwolucyjne (degeneracyjne) obejmujące nie tylko komórki ale także narządy i zaburzają ich czynność. Zmiany te nie pozostają bez wpływu na stan odżywienia osoby starszej. Dodatkowo z wiekiem obserwujemy Czytaj Więcej
  • Owoce – Papaja
    Papaja – majstersztyk natury. Papaja pochodzi z regionów tropikalnych Azji i Ameryki Środkowej. Indianie z Karaibów używali liści papai do zmiękczania mięsa. Do dziś wyciąg z papai stanowi ważny składnik przypraw do mięsa. Owoce mają wydłużony kształt, pokryte są żółtą skórką, pod którą znajduje się warstwa pomarańczowego lub różowego miąższu o słodkim smaku. Owoc za Czytaj Więcej
  • Owoce – Mango
    Mango pochodzi z Indii a tradycja upraw sięga 4000 lat temu. Drzewo mangowe żyje nawet 300 lat i osiąga wysokość 40 m. Owoc mango ma jajowaty kształt, w środku znajduje się pestka do której przytwierdzone są włókna. Hindusi z pestek mango wyrabiają masło. Kupując owoc należy wybierać te miękkie ze złocisto – czerwoną skórką. Przed Czytaj Więcej
  • ACOMPLIA – lek na otyłość
    Popularny lek na otyłość wycofany z aptek UE ACOMPLIA (rimonabant) jest lekiem stosowanym w leczeniu otyłości osób dorosłych. Jego działanie sprowadza się do zwiększenia kontroli na przyjmowania pokarmu. Niestety pomimo dopuszczenia tego preparatu do obrotu w krajach UE okazało się, że preparat wywołuje ciężką depresję. Choć w Polsce preparat nie został zarejestrowany, to istnieją przypuszczenia, Czytaj Więcej
  • Jak dotrzymać postanowień noworocznych?
    W jaki sposób dotrzymać noworocznych postanowień? W tym roku schudnę przynajmniej 10 kg. Muszę jeść mniej słodyczy. Restauracje typu fast food będę omijał(a) z daleka. To tylko nieliczne z wymienianych przez nas postanowień dotyczących naszego odżywiania się z początkiem Nowego Roku. Oczywiście każdy moment na zmiany, szczególnie te pozytywne jest dobry. Jednak większość z nas Czytaj Więcej
  • Prawidłowy punkt widzenia zależy od żywienia
    Nadszedł upragniony czas wakacyjnych wyjazdów, odpoczynku od codziennych obowiązków, szaleństw – ale czy także dietetycznych? Jesteś zmęczony(a) ciągłym przestrzeganiem zaleceń dietetycznych? Masz już dość odmawiania sobie dokładek, regularnego jedzenia? Uważasz, że Tobie i Twojej diecie należy się urlop? Zanim podejmiesz decyzję o porzuceniu ciężko wypracowanych przez Ciebie nawyków żywieniowych, pomyśl o swoim samopoczuciu po powrocie Czytaj Więcej
  • Ty i Twoja dieta na wakacjach
    Nadszedł upragniony czas wakacyjnych wyjazdów, odpoczynku od codziennych obowiązków, szaleństw – ale czy także dietetycznych? Jesteś zmęczony(a) ciągłym przestrzeganiem zaleceń dietetycznych? Masz już dość odmawiania sobie dokładek, regularnego jedzenia? Uważasz, że Tobie i Twojej diecie należy się urlop? Zanim podejmiesz decyzję o porzuceniu ciężko wypracowanych przez Ciebie nawyków żywieniowych, pomyśl o swoim samopoczuciu po powrocie Czytaj Więcej
  • Czy mając prawidłową masę ciała można być otyłym?
    Otyłość została zdefiniowana jako zaburzenie przemiany energetycznej w wyniku nadmiernej podaży energii z pożywienia w stosunku do potrzeb naszego organizmu. Efekt – magazynowanie tkanki tłuszczowej, rozwój wielu chorób. Otyłość zwiększa ryzyko między innymi zagrożenia miażdżycą, niewydolności krążenia, niewydolności układu oddechowego. Okazuje się, że można być metabolicznie otyłym nie będąc osobą otyłą czyli mieszcząc się w Czytaj Więcej
  • Niedożywienie – problem nie tylko osób starszych
    Niedożywienie nie tylko dotyczy osób starszych, ale także przewlekle chorych a nawet otyłych, które w ostatnim czasie utraciły zbyt dużo masy ciała… Dokonująca się transformacja demograficzna niesie za sobą wzrost odsetka osób starszych. W sześciu największych krajach Unii Europejskiej, zatem we Francji, Niemczech, Włoszech, Polsce, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii odsetek osób powyżej 65 roku życia Czytaj Więcej
  • Otyłość: duży problem małych ludzi
    Artykuł został opublikowany w „Diagnozie” 1/2011 Zaburzenia stanu odżywienia tj. nadwaga i otyłość będące konsekwencją niewłaściwego odżywiania się stały się w ciągu ostatnich lat najpoważniejszym problemem epidemiologicznym na świecie. Według danych International Obesity Task Force (IOTF) w krajach Unii Europejskiej nadwagę ma około 14 mln dzieci, z tego 3 mln jest otyłych. W ciągu roku Czytaj Więcej