Zawód dietetyk

Zawód dietetyk cieszy się ogromnym zainteresowaniem i zaufaniem w krajach Unii Europejskiej czy w Stanach Zjednoczonych, wręcz zawód ten uznaje się za prestiżowy. Niczym zaskakującym jest posiadanie swojego osobistego dietetyka przez gwiazdy telewizji czy showbiznesu. W ostatnim czasie także i w Polsce profesja ta przybiera na znaczeniu, choćby z uwagi na wzrastającą zapadalność na choroby dietozależne (otyłość, niektóre nowotwory, cukrzyca). Obserwuje się coraz większe zainteresowanie swoim stanem odżywienia, sposobem żywienia się, wzrasta także w społeczeństwie świadomość konieczności włączenia do terapii wielu schorzeń właśnie leczenia dietetycznego. Do zadań dietetyka należy także edukacja żywieniowa skierowana do osób w każdej grupie wiekowej, a zatem także działania profilaktyczne skierowane na choroby dietozależne. Dietetyk to także partner w procesie leczenia wielu schorzeń, w których właściwa dieta odgrywa kluczowa rolę. Zatem staje się doradcą żywieniowym zarówno w zdrowiu jak i chorobie.

Dietetyk jako specjalista interdyscyplinarny powinien wykorzystywać w swojej pracy wiedzę choćby z zakresu medycyny, fizjologii człowieka, anatomii, psychologii, technologii żywienia opartą na najnowszych dowodach naukowych. Takie postępowanie pozwala na najlepszy wybór planu dietetycznego dla pacjenta i dostosowanie go do stanu zdrowia, indywidualnych potrzeb żywieniowych, preferencji produktów spożywczych, stylu życia i możliwości finansowych.

Edukacja żywieniowa i porady eksperta w dziedzinie żywienia zdobywają coraz większą popularność, co znajduje swoje potwierdzenie we wzrastającej liczbie programów telewizyjnych, radiowych i społecznych poświęconych tej tematyce. Po prostu korzystanie z porad dietetyka staje się modne.