Mango pochodzi z Indii a tradycja upraw sięga 4000 lat temu. Drzewo mangowe żyje nawet 300 lat i osiąga wysokość 40 m.
Owoc mango ma jajowaty kształt, w środku znajduje się pestka do której przytwierdzone są włókna. Hindusi z pestek mango wyrabiają masło. Kupując owoc należy wybierać te miękkie ze złocisto – czerwoną skórką. Przed zjedzeniem należy owoc obrać ze skórki. Najlepiej smakuje schłodzony, choć pamiętajmy, że mango źle znosi temperatury zarówno zbyt niskie, jak i zbyt wysokie (pow. 10°C).
Mango świetnie sprawdza się w diecie osób dbających o swoją sylwetkę, nie tylko z uwagi na niską kaloryczność (67 kcal/100g części jadalnej owocu), ale także z powodu niskiego indeksu glikemicznego (55 IG). Z uwagi na zawartość związków fenolowych mango wykazuje także działanie antynowotoworowe. Dodatkowo działanie to wspierane jest przez beta – karoten, witaminy C i E. Mango zawiera także więcej folianów niż cytrusy. Wysoka zawartość potasu (201 mg – tylko o 30% niższa niż w pomidorach) powoduje, że owoc powinien znaleźć swoje zastosowanie w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym. Mango powinno wzbogacić także menu osób z zaparciami.
Dawniej mówiono, że najlepszym miejscem spożywania mango jest wanna – może z uwagi na jego wyjątkową soczystość.
Nasza propozycja napoju z udziałem mango:
Szklanka miąższu z mango (zmiksowanego)
0,5 szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
Przyprawy: szczypta cynamonu i kardamonu
Ewentualnie kostki lodu