Nie taki trudny orzech do zgryzienia, jeśli

Czy wiesz, że….

Nie taki trudny orzech do zgryzienia, jeśli…

Zalecenia diety śródziemnomorskiej mówią o codziennym spożywaniu 30 g orzechów. Tymczasem, jeśli decydujemy się na orzechy to konsumujemy je w ilościach znacznie przekraczających rekomendowaną ilość. A niestety orzechy pomimo mnóstwa zalet należą do wysokokalorycznych przekąsek.

Poszczególne gatunki orzechów różnią się wartością odżywczą (Tabela 1). Orzechy są doskonałym roślinnym źródłem kwasów omega – 3 i steroli roślinnych. Związkom tym przypisuje się udział w zmniejszaniu ryzyka chorób układu krążenia, a także działanie obniżające stężenie cholesterolu całkowitego we krwi i jego złej frakcji LDL. Szczególnie bogate w kwas alfa – linolenowy (omega – 3) są orzechy włoskie i migdały, te ostatnie dodatkowo zawierają najwięcej steroli roślinnych, magnezu i stosunkowo dużo witaminy E. Cennym źródłem kwasów omega – 6 są orzechy arachidowe, włoskie, a także migdały. Najniższą wartością odżywczą cechują się orzechy kokosowe, z uwagi na dość dużą zawartość kwasów nasyconych, a niską magnezu i witaminy E w porównaniu z innymi orzechami.

Tabela 1. Wartość odżywcza wybranych orzechów w przeliczeniu na porcję (30g).

 

Orzech(y)

Energia (kcal) z 30 g

Magnez (mg)

Wit. E (mg)

Nasycone kwasy tłuszczowe (g)

Jednonie-

nasycone kwasy tłuszczowe (g)

Wielonie-nasycone kwasy tłuszczowe (g)

Migdały

172

81

7,2

1,4

10,0

3,2

Arachidowe

168

54

2,7

1,8

6,9

4,4

Kokosowy

101

13

0,2

8,8

0,9

0,17

Laskowy

192

42

11,6

1,35

14,6

2,0

pistacjowe

177

47

1,6

1,8

9,75

2,2

Włoskie

194

30

0,8

2,0

2,8

12,35

Pamiętajmy, że orzechy należą do produktów o właściwościach alergizujących, stąd osoby mające alergię na orzechy powinny wykluczyć je z menu a także uważać na produkty mogące zawierać ich śladowe ilości.

Osoby starsze nie muszą rezygnować z jedzenia orzechów z uwagi na braki w uzębieniu, wystarczy, że je zmielą. W takiej postaci nie będą sprawiały kłopotu z gryzieniem i mogą stać się świetnym dodatkiem do jogurtów, surówek czy sałatek. Z uwagi na ryzyko zadławienia orzechy nie powinny być podawane dzieciom poniżej 5 roku życia. O orzechach w swoim menu szczególni powinni pamiętać wegetarianie.